Na zo’n hete zomer waarbij je de oven liever niet aanzet, verwelkomen wij in september graag officieel de herfst! En hoe beter te vieren dan met lekkere herfst cupcakes!

Als je aan ons vraagt wat is nou De Herfstsmaak?

Dan zeggen wij natuurlijk: CINNAMON SPICE. 

De kruidig maar toch zoete smaak van de cinnamon spice, samen met de diepe smaak van karamel als vulling zijn een match made in heaven. En de romige topping van cream cheese maakt deze cupcake natuurlijk helemaal af.

Benodigdheden voor de cupcakes:
  • 250 gram FunCakes mix voor Cupcakes (voor 12 cupcakes)
  • 125 gram ei (3 eieren)
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel LorAnn Cinnamon Spice Bakery Emulsion
Benodigdheden voor eigengemaakte caramel vulling:
  • 1/2 blikje gecondenseerde melk
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 50 ml ongeklopte slagroom
Benodigdheden voor kaneel cream cheese topping:
Instructie cupcakes:
  • Verwarm de oven voor (heteluchtoven 160°C, boven-onderwarmte 180°C)
  • Doe de cupcake mix van FunCakes in een kom en voeg de drie eieren met 125 gram boter toe. Mix dit tot de droge ingrediënten opgenomen zijn in het beslag. Voeg daarna 1 eetlepel Cinnamon Spice Emulsie toe en mix het verder voor 4 minuten op een lage stand. Voeg daarna 1 eetlepel kaneel toe en spatel dit door het beslag.
  • Plaats de cupcake papiertjes in het muffinblik en verdeel het beslag. Vul de bakjes tot 2/3 vol.
  • Plaats de cupcakes in het midden van de oven voor 18-22 minuten.
  • LET OP: voorkom ingezakte cupcakes.
    • De oven te vroeg open doen zorgt voor het in elkaar zakken van de cupcakes. Zorg ervoor dat je minimaal de eerste 18 minuten de oven niet open doet. 
    • Na 18 minuten kan je de cupcakes snel checken op gaarheid door met een prikker in het midden van de cupcake te steken. Als er beslag op de prikker blijft, is de cupcake nog niet gaar. Zodra de prikker schoon is, kunnen de cupcakes uit de oven.
  • Laat de cupcakes afkoelen.
    • Haal de cupcakes direct uit de bakvorm en laat de cupcakes nog minimaal een kwartier afkoelen. Dit kan het beste op een afkoelrekje, omdat hierdoor de lucht om de cupcake kan circuleren en zo ook de onderkant van de cupcake kan afkoelen.
  • LET OP: Laat de cupcakes voldoende afkoelen voordat je de frosting erop spuit. De frosting kan gaan smelten als de cupcake nog te warm is.
Instructie eigen karamel maken:
  • Smelt de boter in een pannetje op medium temperatuur. Voeg de donkere basterdsuiker toe zodra de boter helemaal gesmolten is, en laat dit koken tot de suiker helemaal in de boter oplost voordat je doorgaat met de volgende stap.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe aan de karamel en kook dit een aantal minuten door terwijl je constant blijft roeren met een lepel of garde.
  • De karamel dikt nu tot een soort dikke stroopachtige mengsel.
  • Voeg als laatste de ongeklopte slagroom door de karamel op een lage temperatuur.
  • Meng dit totdat je een schenkbare dikte hebt bereikt om als vulling in de cupcake te schenken. 
  • Snijd met een mes een rondje uit het midden van de cupcakes.
  •  Schenk de karamel in het gat van de cupcake. 
  • Laat de cupcake met karamel iets afkoelen voordat je de frosting erop spuit.
Instructie kaneel cream cheese:
  • Doe de Bake Delicious Cream Cheese frosting, de kaneel en 115 ml water in een kom, en klop/mix het met een voor 4 minuten tot een romig en smeuïg mengsel. 
  • Doe in een andere kom de boter en de roomkaas (monchou), beide op kamertemperatuur, en mix dit met een vlinder garde ook 4 minuten tot een luchtige mousse. 
  • OPTIE: om de cream cheese een kleurtje te geven, kan je de food colour gel van FunCakes gebruiken of ProGel, meng het samen met de mix.
  • Spatel de eerder-gemaakte mix rustig door de boter-roomkaas mousse tot een luchtig mengsel.
  • Om de cream cheese op de cupcakes te spuiten, is het beste om de frosting iets op te laten stijven in de koelkast.
Instructie opspuiten cupcakes:
  • Stop de 1M tip van wilton in de spuitzak en knip deze op de juiste maat.
  • Vul de spuitzak met de cream cheese frosting. 
  • Spuit met de 1M tip een rosette.
    • Houd de 1M tip vlak boven het midden (in een positie van 90°) van de cupcake, en knijp de spuitzak met creamcheese om een sterretje te vormen.
    • Zonder de druk los te laten, vorm rondom de ster een rondje.
    • Draai rondom met een consistente druk totdat de cupcake volledig is bedekt. 
    • Op het einde laat je de druk los en trek je 1M tip weg van de rosette.
SUGGESTIES VOOR BIJ HET MAKEN/VERSIEREN VAN DE CUPCAKES