Veel mensen maken hun botercrème op hun eigen manier. De botercrème van de mix van FunCakes, die we al eerder in de blog bespraken, is bijvoorbeeld heel lekker. Maar een andere botercrème, in dit geval de Swiss Meringue Botercrème, is ook een heel goede keus voor je baksels!
In dit blog bespreken we de mogelijkheden en variaties van deze lekkere botercrème. Eerst maar eens uitleggen hoe je hem klaar maakt.
Begin met het afwegen van je mix, water en boter. Zorg dat je water warm is, tussen de 50⁰ – 60⁰C. Vaak is warm kraanwater dus voldoende. Twijfel je? Gebruik dan een thermometer. Je boter moet op kamertemperatuur zijn.
Mix de mix met het warme water 8 minuten op hoge stand met je mixer, gebruik de draadgarde. Voeg daarna in 4 delen je boter toe. Zorg ervoor dat de boter elke keer goed is opgenomen voor je het volgende deel toevoegt. Als alle boter bij je mengsel zit, mix je nog eens 8 minuten op hoge stand. Gaat je mix in de schift? Mix dan wat langer door. Eventueel kun je een warme natte theedoek om je kom heen leggen.
Waarom niet zelf Swiss Meringue maken?
Veel FunCakes mixen zijn een oplossing voor het niet “from scratch” hoeven te maken van je baksels of vullingen. Swiss Meringue Buttercream is daar geen uitzondering op. Zelf Zwitserse Botercrème maken kan best een ingewikkeld klusje zijn. Vooral het op de juiste temperatuur brengen van het eiwit, zodat je zeker weet dat je geen rauw eiwit in je botercrème gebruikt, wordt als lastig ervaren. Daarom heeft bij ons de mix van FunCakes de voorkeur!
Waar smaakt Swiss Meringue Buttercream naar?
Een vraag die ons in de winkel héél veel gesteld wordt: wat is het smaakverschil tussen “gewone” botercrème en Zwitserse botercrème? Het grootste verschil zit hem in de luchtigheid. Hoewel goed klaargemaakte “gewone” botercrème zeker niet boterig smaakt, heeft het wel wat meer body dan zijn Zwitserse broertje. Door het gebruik van eiwitten is deze extra luchtig en ook minder zoet. Ook wordt de Swiss Meringue wat steviger. Als voorbeeld geven wij graag zo’n lekker mokka-gebakje, waarbij je mokkacrème een beetje breekt als je er met je vork inprikt. Dàt is de structuur van gekoelde Swiss Meringue. Wij vinden hem dan ook ideaal om te gebruiken als het warm is, of bijvoorbeeld voor het afsmeren van een semi-naked taart. Als vulling kiezen wij dan wel liever voor gewone botercrème, juist omdat het dan wat zachter is. Maar een toef op een cupcake is natuurlijk een heel goed idee met deze botercrème!
Variëren
Net als bij de gewone botercrème leent Suisse Meringue Cream zich ook perfect voor het toevoegen van smaakjes. We noemden het al: voeg gerust een lekkere mokkasmaakstof toe voor het maken van een overheerlijke mokkacrème. Perfect voor mokka gebakjes! Maar ook andere smaakpasta’s en aroma’s, of ze nu van FunCakes, LorAnn of Sugarflair zijn, geven een lekkere touch aan de tòch al lekkere zwitserse botercrème!
Voor welke ga jij?