Een nieuwe maandag, een nieuwe blog over een fijne mix! Graag vertellen we je vandaag over de mix voor Royal icing.
Dit keer is het dus geen mix om te bakken of te vullen, maar een mix voor het decoreren. FunCakes mix voor Royal icing is een perfecte mix voor het maken van stabiele Royal icing. Weet je niet precies waar royal icing voor dient? Lees dan vooral verder!
FunCakes mix voor Royal icing is verkrijgbaar in klein (450 gram) en groot (900 gram) verpakking. Het recept op de achterkant van het pak gaat uit van 450 gram. Heb je dus een grote verpakking, dan moet je dus even afwegen.
Royal icing staat ook bekend onder de naam eiwitglazuur. Het wordt gebruikt voor een glazuurlaagje op bijvoorbeeld koekjes, maar ook voor het spuiten van bloemen die hard moeten worden, of voor het maken van kleine decoraties.
Bereidingswijze royal icing
Royal icing is eenvoudig te maken. Ontvet allereerst je mix kom en je klopper met bijvoorbeeld citroensap. Omdat Royal icing eiwitglazuur is, kan vet, al is het maar een spoortje, het eiwit in je icing afbreken. En we willen goed resultaat, dus géén spoortjes vet.
Doe 450 gram mix in je kom en voeg 55 ml (je kunt dit ook afwegen, dan is het 55 gram) water toe. Meng op rustige snelheid zo’n 8 minuten. Houd er rekening mee dat dit een zware taak voor je mixer kan zijn. Werk je dus met een handmixer, zorg er dan voor dat je altijd maar één hoeveelheid van 450 gram mixt. Een zwaardere mixer kan wel een grotere hoeveelheid aan.
Je icing is klaar als de glans er af is en de icing stijve pieken heeft die niet omvallen. Stijve icing is geschikt voor het spuiten van figuren die echt in vorm moeten blijven, zoals rozen of andere bloemen met losse blaadjes.
Royal icing wordt vaak gebruikt in wat dunnere vorm. Dit noemen we dunne consistentie. Door het toevoegen van druppels water maak je de icing wat vloeibaarder. Wel wil je er voor zorgen dat vloeibare icing bijvoorbeeld niet van je koekje afloopt. Om dit te voorkomen spreken we van 10 of 15-telllen icing.
15 tellen icing
Om icing zo dun te maken dat je er koekjes mee kunt decoreren, verdun je het met water. Dit doe je druppeltje voor druppeltje, want je wilt het niet te dun. Als je de icing met een lepel uit je bakje haalt en weer terug laat lopen, moet je icing na 15 tellen weer helemaal glad zijn. Gaat dat sneller? Dan is je icing te dun. Dit kun je oplossen door er suikerbakkerspoeder aan toe te voegen, maar houd er rekening mee: verdunnen is vele malen makkelijker dan verdikken. Dus liever druppel voor druppel en elke keer opnieuw tellen, dan te dun.
Voor het decoreren schep je de icing in een spuitzak en kun je je koekjes decoreren.
Wil je figuurtjes zoals bloemetjes en blaadjes? Zorg dan dat je icing juist niet vloeibaar wordt maar verdun het tot de pieken wel omvallen, maar niet weer helemaal opgaan in de resterende icing. Met spuitmondjes zoals #352 (blaadjes), #129 en #224 (dropflowers) of #103 en #104 maak je vervolgens de mooiste bloemetjes.
Tip: kleuren van Royal icing doe je bij voorkeur met een gel of een pasta. Dit verdunt dan niet onverwachts je icing!